Aan de Noordzijde van ’t Veld is het familiebedrijf A.S. de Boer B.V gevestigd, dat wordt gerund door de broers Ad en John de Boer. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van de vollegronds groente witte-, rode- en spitskool. Daarnaast telen zij pootaardappelen en tulpenbollen. In totaal op een teeltoppervlakte van ca. 250 hectare.
De missie van A.S. de Boer is het jaarrond produceren en leveren van producten van hoge kwaliteit naar de wensen van de afnemers. Om dit te bewerkstelligen worden de koolsoorten bewerkt, gesorteerd en verpakt naar de wensen van de klant. Hiernaast is er een flexibele bedrijfsvoering en een perfect uitgekiemde logistiek noodzakelijk. In 2016 heeft de Boer geïnvesteerd in een nieuwe bedrijfshal van 3.000m², waarbij gebruik wordt gemaakt van zgn. ULO-bewaring (Ultra Low Oxigen). Hierdoor blijven de producten veel langer houdbaar en blijft de kwaliteit gespaard. Daarnaast werken ze samen met een collega teler in Spanje, om spitskool ook in andere seizoenen te kunnen leveren.
Consumenten stellen tegenwoordig veel meer eisen aan een product dan een aantal jaren geleden. Hier spelen Ad en John op in door kool te leveren in allerlei gewenste vormen en maten. Hierbij kan worden gedacht aan gehalveerde kool, geboord, gesorteerd en/of geseald. Sinds 2018 is A.S. de Boer B.V. ook gecertificeerd voor het bewerken van biologische kool.
Een goed samenwerkend team is voor de Boer cruciaal, daarom bestaat het team naast de eigenaren uit 8 vaste medewerkers. Het team wordt het jaarrond aangevuld met uitzendkrachten via het eigen uitzendbureau Agrostar Uitzendorganisatie B.V.. ”Gelukkig werken wij met een groot aantal krachten die vaker terug komen en werken er een aantal Poolse werknemers jaarrond bij ons. Zo weten wij wat we aan elkaar hebben”, aldus John de Boer. Om de buitenlandse uitzendkrachten te voorzien van een goede slaapplek, wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe huisvesting. De huisvesting zit vol met technische hoogstandjes om deze arbeidskrachten een prettig leefomgeving te bieden en het milieu te sparen.
In de bedrijfsvoering bij A.S. de Boer wordt focus gelegd om de milieubelasting te minimaliseren. In de nieuwe bedrijfshal is bijvoorbeeld voor de koeling gekozen voor koelmedium ammoniak, dit heeft betere koeleigenschappen maar is ook milieuvriendelijker. Ook zijn de daken van diverse locaties voorzien van in totaal 2.200 stuks zonnepanelen, wat samen met de windmolen voorziet in het grootste gedeelte van het totale energieverbruik. Op het moment van schrijven is A.S. de Boer volop bezig om zich ‘On the way to PlanetProof’ te kwalificeren. Een PlanetProof gecertificeerde teler onderscheid zich doordat wordt voldaan aan bovenwettelijke eisen voor onder meer schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en meer natuur op het landbouwbedrijf. PlanetProof helpt ons te kiezen voor duurzamere producten. Hiernaast heeft A.S. de Boer het afgelopen jaar gebruik gemaakt van kavelruil. Door slimme landruil worden er kavels gezocht in de nabijheid van de verwerkings- en opslagruimtes zodat er minder kilometers gereden hoeven te worden. Kavelruil is een belangrijk instrument voor verduurzaming van de landbouwstructuur en het op orde brengen van de waterhuishouding.
Om een antwoord op de vraag te geven waarom zij ondernemer van 2018 moeten worden zijn ze duidelijk. ”Dat is niet aan ons, wij handelen met Noord-Hollandse nuchterheid naar eer en geweten en doen er alles aan om alles zo goed mogelijk te regelen, het teeltproces, eindproduct, van personeel tot leveranciers en van afnemer tot collega tuinder. Daarnaast blijven wij ons elke dag ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid voor een gezonde planeet!”