MKB-Nederland en VNO-NCW onderschrijven het belang van gerichte informatiedeling met het bedrijfsleven en ondersteunen het advies over cybersecurity dat de Cyber Security Raad (CSR) vandaag bekend maakte. De CSR luidt naar aanleiding van eigen onderzoek de noodklok over het ernstige tekort aan cybersecurity-informatie in het bedrijfsleven.
Informatie delen
Alleen de rijksoverheid en organisaties die van essentieel belang zijn in het dagelijks leven, zoals banken en leveranciers van elektriciteit, gas en drinkwater, wisselen structureel belangrijke informatie over digitale dreigingen met elkaar uit. Andere bedrijven en organisaties blijven hiervan verstoken. De CSR adviseert betrokken ministeries en het bedrijfsleven om gezamenlijk een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten te ontwikkelen, dat ervoor zorgt dat het hele bedrijfsleven van relevante gegevens wordt voorzien.
Digital Trust Centre
Ook moet volgens de CSR haast worden gemaakt met het opzetten van een Digital Trust Centre voor het bedrijfsleven dat geen deel uitmaakt van de vitale infrastructuur. Het Ministerie van Economische Zaken krijgt het advies om een financiële stimulans mogelijk te maken voor brancheorganisaties, zodat zij hun belangrijke rol als informatiekanaal voor het bedrijfsleven kunnen vervullen.
Next Level Veiligheid
MKB-Nederland en VNO-NCW sluiten zich aan bij de adviezen van de Raad. In hun publicatie Next Level Veiligheid pleitten zij eerder al voor verbeterde informatiedeling met het hele bedrijfsleven en voor de ontwikkeling van een DTC. Intensieve publiek-private samenwerking en gerichte informatiedeling over cyberdreigingen en oplossingen draagt in hoge mate bij aan de verbetering van de cybersecurity, stellen beide organisaties.
Bewustwording verbeteren
De ondernemersorganisaties zijn al actief om de bewustwording in hun achterbannen te verbeteren. Zo kunnen ondernemers via het project Veilig Zakelijk Internetten onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen en kunnen brancheorganisaties door de Haagse Hogeschool de specifieke risico’s van hun achterban in kaart laten brengen.
Bron: MKB