Groningen, 5 juni. Gemeenten houden zich opnieuw niet aan de eigen afspraken met het Rijk om de onroerend zaakbelasting (OZB) niet te veel te laten stijgen. Dat constateert MKB-Nederland op basis van cijfers van het COELO. Dit jaar komt de OZB opbrengst uit bedrijfspanden (niet-woningen) gemiddeld 3,4 procent hoger uit dan in 2013. Dat is bijna een procent meer dan het Rijk voor dit jaar als maximum stijgingspercentage heeft vastgesteld. Een andere treurige tendens is dat de verhoging voor ondernemers fors, soms wel tot ruim 50 procent, hoger is dan die voor inwoners. MKB-voorzitter Michaël van Straalen roept vandaag, tijdens de Week van de Ondernemer in Groningen, gemeenten op om bij de behandeling van de lokale Voorjaarsnota verlichting van de lastendruk voor ondernemers hoog op de agenda te zetten.
Elk jaar bepaalt het Rijk hoeveel de gezamenlijke OZB-opbrengst van alle gemeenten mag stijgen. Deze zogenoemde macronorm blijkt van weinig waarde, omdat er geen enkele disciplinerende werking op individuele gemeenten van uitgaat, aldus MKB-Nederland. De norm biedt ondernemers lokaal geen houvast, omdat gemeenten gewoon hun gang gaan met soms zeer forse verhogingen. Zo stijgen in bijvoorbeeld Vlagtwedde, Koggeland en Landerd de OZB-opbrengsten met respectievelijk 37, 33 en 31 procent. ”In tijden van broos herstel is een stabiele overheid waar je op kunt rekenen van groot belang voor ondernemers”, zegt Van Straalen. ”Het is betreurenswaardig dat veel gemeenten zich niet geroepen voelen de lasten beperkt te houden.” Het gevolg is dat de OZB voor bedrijfspanden landelijk gezien bijna een procent meer stijgt dan de 2,45 procent die het Rijk voor 2014 heeft vastgesteld.
Ook blijkt dat veel gemeenten de OZB voor bedrijfspanden meer verhogen dan voor woningen. Tot maar liefst 53 procent méér in de provincie Noord-Holland. In Groningen is dat 37 procent. ”Ondernemers zijn daarmee opnieuw de melkkoe van lokale overheden die gaten in de begroting willen dichten”, meent de MKB-Nederlandvoorzitter.
MKB-Nederland is vorig jaar een actie gestart om gemeenten te bewegen de OZB-stijging voor ondernemers in te dammen. De macronorm moet omgezet worden in een individuele standaard voor de eigen gemeenten, vindt de ondernemersorganisatie. Alleen zo’n micronorm kan de stijging op lokaal niveau binnen de perken houden. MKB-Nederland heeft vorig jaar alle colleges van B & W per brief verzocht om de OZB in hun gemeente met niet meer dan het inflatiecijfer te verhogen, en liefst zelfs te verlagen. Na drie oproepen stond eind 2013 de teller echter pas op zo’n 120 gemeenten, zo’n 30 procent van alle gemeenten. Om die reden zet de ondernemersorganisatie dit voorjaar de actie voort.
Dalingen en stijgingen
Regionaal gezien laten de Coelo-cijfers grote verschillen zien. In de provincies Groningen en Noord-Holland stijgt de OZB met gemiddeld 5,2 en 4,6 procent het meest. Daar tegenover staan de provincies Utrecht en Zuid-Holland die met 2,0 en 2,4 procent onder de macronorm blijven.
Klik hier voor een overzicht van de stijgingen
Bron: MKB Nederland