Woensdag 25 mei wordt in het Gemeentehuis van Niedorp om 10.00 uur de intentieverklaring voor het Keurmerk Veilig Ondernemen van het bedrijventerrein Winkelerzand getekend. Deze intentieverklaring zal worden ondertekend door de gemeente Niedorp, de Brandweer, de Politie, de Bedrijvengroep Niedorp en MKB Nederland.
Wat is het Keurmerk Veilig Ondernemen?
In heel Nederland worden momenteel bedrijventerreinen veiliger en schoner gemaakt door middel van de methode van het Keurmerk Veilig Ondernemen – Bedrijventerreinen (KVO-B). Deze methode zorgt ervoor dat er, op weg naar een nationale certificering, afspraken worden gemaakt tussen de verschillende lokale partijen. Het KVO-B is dus een hulpstructuur voor lokale ondernemers, gemeente en veiligheidsprofessionals (politie, beveiligers en brandweer) voor het organiseren van samenwerking en het denken over veiligheid in de breedste zin van het woord. Het geeft aan hoe de partners hun lokale projecten zelf kunnen invullen. Hiermee werken ze gestructureerd samen aan de preventie van criminaliteit, onveiligheid en brand. Het KVO-B certificaat legt de procedures en voorwaarden vast.
Deze goede ervaringen met het KVO hebben Bedrijvengroep Niedorp samen met de gemeente, politie en brandweer, doen besluiten om ook bedrijventerrein Winkelerzand te brengen tot dit certificaat. Daarom wordt op 25 mei de intentieverklaring ondertekend in Niedorp. In deze intentieverklaring beloven partijen elkaar dat het KVO-B gerealiseerd zal gaan worden voor het bedrijventerrein. Maar daarbij is ook de hulp van de ondernemers op het bedrijventerrein nodig. Binnenkort zullen zij dan ook worden benaderd om een enquête in te vullen. Naar aanleiding van de door hen ingevulde informatie kunnen de gezamenlijke partijen aan de slag om goede afspraken te maken en tot het behalen van het certificaat te komen.
Hoe werkt het?
Om het Keurmerk Veilig Ondernemen – Bedrijventerreinen te behalen, moeten de volgende stappen worden gevolgd:
Stap 1:
Samenwerking vormgeven: werkgroep formeren en intentieverklaring tekenen
Stap 2:
Veiligheid analyseren: o.a. nulmeting uitvoeren en cijfers interpreteren.
Stap 3:
Plan van aanpak opstellen en convenant tekenen
Stap 4:
KVO-B aanvragen: audit en certificaat Basis Samenwerken (twee jaar geldig)
Uiteraard stopt het niet bij de het aanvragen van het certificaat. Vanaf dat moment zullen maatregelen die voortkomen uit het plan van aanpak ook gerealiseerd gaan worden. En na twee jaar zal hercertificering noodzakelijk zijn.
Stap 1 is in Niedorp voor het Winkelerzand inmiddels gezet en zal worden afgerond door het tekenen van de intentieverklaring.