Cybercriminelen ’waarschuwen’ in e-mails die van de Rabobank lijken te zijn voor skimpraktijken (kopiëren van magneetstrip bankpas), in de hoop dat de ontvangers hun betaalpas opsturen in ruil voor een ’nieuwe’. Zij waarschuwen dus voor de praktijken die zij zelf ondernemen.
Ontvangers van zo’n e-mail lezen dat de Rabobank heeft gemerkt dat hun pas enkele dagen geleden was geprobeerd te gebruiken in Bulgarije. Gelukkig, zo melden de fraudeurs, is de transactie geweigerd. Vervolgens moet de lezer op een link klikken om ’uit voorzorg’ een nieuwe betaalpas aan te vragen.
Banken sturen geen link
Banken, incassobureaus, het Centraal Justitieel Incassobureau en dergelijke organisaties sturen nooit een e-mail met een link. Klik dus nooit op een dergelijke link, want behalve dat fraudeurs zo proberen gegevens binnen te krijgen, halen de lezers vaak ook kwaadaardige software (malware) op hun computer binnen, waarmee geld weggesluisd, gegevens gekopieerd of computers geblokkeerd kunnen worden (afpersing).
Hieronder de volledige tekst van de fraudeurs namens de Rabobank, waaruit de gevaarlijke link verwijderd is.
Geachte rekeninghouder,
Uw betaalpas is wellicht in contact gekomen met oplichters die uw betaalpas hebben proberen te skimmen. Er is een opmerkelijke winkel transactie poging geweest afgelopen maandag 29 augustus 2016 om 4:48:56 PM GMT in de stad Samokov, Sofia in Bulgarije die onmiddellijk is geweigerd. Skimmen is een vorm van fraude, waarbij criminelen de magneetstrip van een betaalpas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie in de winkel of bij een geldautomaat.
Dit kunt u doen
Uit voorzorg advieseren wij u een nieuwe betaalpas nu hier aan te vragen. Bescherm voortaan uw codes met uw hand of met uw portemonnee als u deze intoets.
Wat is skimmen?
Bij skimmen proberen criminelen gegevens van je bankpas te kopiëren. Het doel daarvan is om later die gegevens zelf te gebruiken of door te verkopen aan andere criminelen om zo veel geld van je rekening af te schrijven. Dat kan doordat ze de magneetstrip van je bankpas kopiëren en je pincode afkijken (met behulp van een camera). Om de magneetstrip te kunnen kopiëren en de pincode
(met een camera) af te kunnen kijken, moeten ze eerst een apparaatje bevestigen op de pinautomaat bij de bank of in een winkel.
De skimapparatuur wordt zo gemaakt dat het verschil nauwelijk te zien is tussen een gewone pinautomaat en een automaat met skimapparatuur. De gegevens van de magneetstrip kunnen ze vervolgens op een eigen blancopasje kopiëren en zo hebben ze een bankpas met werkende pincode die ze kunnen gebruiken voor transacties.
Hoe weet je dat je slachtoffer bent geworden?
Wanneer je regelmatig je (digitale) bankafschriften bekijkt, zul je snel genoeg merken dat je slachtoffer bent geworden van skimmen.
Je zult dan ontdekken dat er (meestal herhaaldelijk) bedragen van je rekening afgeschreven worden, waar je geen idee van hebt waar voor het is en naar welke instantie het gaat. Zo zal het vaak een buitenlandse omschrijving hebben, omdat skimmen een internationale manier van frauderen is. Het is daarvoor dus wel belangrijk dat je regelmatig je afschriften bekijkt of je internetbankieren opent.
Bron: MKB Nederland