Wet tegen acquisitiefraude SP en VVD als Europees voorbeeld

ingevoerd op 6-9-2013

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de initiatiefwet tegen acquisitiefraude die SP en VVD gisteren hebben ingediend. Ondernemers worden daarmee beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken. En acquisitiefraude wordt eindelijk strafbaar. Met dit wetsvoorstel geven de SP en VVD een voorbeeld aan de Europese Commissie, die zich momenteel beraadt op een aangescherpte Richtlijn, aldus de ondernemersorganisaties.

Wet tegen acquisitiefraude is hard nodig
Het Nederlands bedrijfsleven wordt jaarlijks voor ongeveer 400 miljoen euro gedupeerd. De wet is dus volgens SP en VVD hard nodig. MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog dit jaar aanneemt. Want klachten van gedupeerde ondernemers komen dagelijks binnen bij de Fraudehelpdesk en beide ondernemersorganisaties. Dankzij deze wet kunnen ondernemers zich beter beschermen tegen de veroorzakers van miljoenenschade, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Van frauduleuze overeenkomsten bevrijd
De belangrijkste onderdelen van het voorstel zijn volgens MKB-Nederland en VNO-NCW het invoeren van een expliciete strafbepaling voor acquisitiefraude. En een betere bescherming tegen dit soort oneerlijke handelspraktijken. Zo worden fraudeurs ontmoedigd en gestraft. Tevens zijn eerlijke ondernemers sneller van frauduleuze overeenkomsten bevrijd. Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) sloegen de handen ineen na een rechterlijke uitspraak februari 2013, in een proces van MKB-Nederland tegen Holland Internet Group en Telefoongids.com. Daarin werd geconstateerd dat er tot nu te weinig mogelijk is om acquisitiefraude tegen te gaan. Dit wetsvoorstel repareert die lacune.

Voorbeelden acquisitiefraude
Acquisitiefraude is onder meer het onder valse voorwendselen aansmeren van allerlei overeenkomsten. Zo zijn er dagelijks ondernemers de dupe die advertentieruimte hebben ingekocht in niet bestaande of nauwelijks gelezen gidsen. Door de wijze waarop de contracten zijn opgesteld komen ondernemers niet of nauwelijks van de gesloten overeenkomsten af.

Bron: MKB Nederland (http://www.mkb.nl/index.php?pageID=4&messageID=9343&ss=)