De nieuwe werkkostenregeling

ingevoerd op 26-11-2010

Er wordt een nieuwe werkkostenregeling ingevoerd per 1 januari 2011. De Kamer van Koophandel wil u graag informeren over wat dit voor u als werkgever gaat betekenen.

Hoofdregel in de nieuwe regeling is dat alles wat de werknemer van de werkgever krijgt kwalificeert als loon. Dus ook vergoedingen en verstrekkingen. Op de hoofdregel zijn wel twee uitzonderingen:

Verstrekkingen die de werkgever doet uit een andere hoedanigheid dan werkgever. Medeleven of de persoonlijke relatie staat dan voorop.

Intermediaire kosten. Een werknemer doet dan uitgaven in opdracht en voor rekening van de werkgever. Hiervan is sprake indien zaken tot het vermogen van de werkgever gaan behoren, als zaken tot het vermogen van de werkgever gaan behoren en door de werkgever ter beschikking worden gesteld en kosten die samenhangen met de bedrijfsvoering en niet met het functioneren van de werknemer.

Vrijstellingen
Naast de intermediaire kosten worden in de wet ook gerichte vrijstellingen opgenomen. Een aantal specifieke vergoedingen en verstrekkingen kunnen dan belastingvrij worden vergoed, namelijk: vergoeding van reiskosten (€ 0,19), tijdelijke verblijfkosten, kosten van cursussen, congressen, studiekosten, extraterritoriale kosten en zakelijke verhuiskosten.

Loon in natura
Verder zijn er voorzieningen en verstrekkingen die als loon in natura worden aangemerkt. De waardering zal veelal nihil bedragen. Voorbeelden zijn: ARBO-voorzieningen, consumpties tijdens werktijd, mobiele telefoon (>10% zakelijk gebruik), kleding die nagenoeg uitsluitend geschikt is om te werken. Indien verstrekkingen op meer dan nihil worden gewaardeerd, dan zal in principe belasting worden geheven, tenzij het bedrag onderdeel gaat uitmaken van de “werkkostenregeling”.

Algemene vrijstelling
Voor alle vergoedingen en verstrekkingen die niet onder de intermediaire kosten vallen, die niet onder de gerichte vrijstellingen vallen of die niet op nihil worden gewaardeerd geldt dat er in beginsel loonbelasting/premie volksverzekeringen is verschuldigd. Voor deze vergoedingen gaat voor de werkgever wel een algemene vrijstelling gelden, te weten een vrijstelling van 1,4% van de loonsom. Hieronder vallen bijvoorbeeld de fiets van de zaak en kerstpakketten. Wordt er meer dan 1,4% vergoed dan is de werkgever over het meerdere een eindheffing van 80% verschuldigd.

Overgangsregeling
Bij de invoering van de werkkostenregeling kunnen werkgevers gebruik maken van een overgangsregeling. In de jaren 2011, 2012, 2013 kan worden gekozen voor het nieuwe systeem dan wel kan de huidige regeling worden toegepast. Het kan de moeite lonen om door te laten rekenen of de nieuwe regeling voordeliger voor u als werkgever kan zijn of dat u nog beter de komende drie jaar van de huidige regeling gebruik maakt.

Deze speciale editie van de nieuwsbrief is gemaakt in nauwe samenwerking met mr. E. (Eric) de Hart van BDO Belastingadviseurs in Alkmaar.

Bron: Kamer van Koophandel http://www.kvk.nl

Ook op de website van de belastingdienst wordt uitgebreide informatie over de nieuwe werkkostenregeling gegeven.
http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen/werkkostenregeling/werkkostenregeling.html